Drupa 2016: Same same but different

20160606_150307_1465286162247_resizedDe gehele grafimedia en crossmedia wereld verenigd in één beurs. Daarmee is niets teveel gezegd. Drupa kent zijn weerga niet in de grafimedia wereld. Vier jaar geleden liep ik hier als hoofdredacteur van vakblad Compres rond. Met enig ontzag, maar ook met enkele gemengde gevoelens. De editie van 2016 is een andere ervaring. Niet alleen door mijn andere rol, maar ook door andere attitudes.

Als hoofdredacteur van een grafisch ondernemersblad had ik het gevoel dat ik ingepakt moest worden door alle technologische ontwikkelingen. Om deze ontwikkelingen als vakjournalist dan kritisch in de actuele – negatieve – context te plaatsen van de branche. Het rijtje met de grafische verschrikkingen kon iedereen oplepelen: een rap toenemende digitalisering, wildgroei van internetdrukkers, opkomende gigantische drukwerkfabrieken, een voortdurende crisis… Het duizelde mij als relatief onbekende in het veld weleens met al die technische gesprekken en negatieve tonen. Mijn expertise lag aan de ondernemerskant. Interessanter vond ik het om te kijken naar hoe ondernemers (drukkers, marketeers, reclamebureaus, communicatieprofessionals) deze ontwikkelingen succesvol kunnen toepassen voor hun afzetmarkt. Met welke producten en diensten kunnen zij hun klanten bereiken en hun toekomst waarborgen?

20160606_135507_1465286175007_resizedNieuwe benaderingen
Deze invalshoek sluit beter aan bij Blokboek, uit de as van het failliette Uitgeverij Compres herrezen door enkele collega´s met passie voor het vak. Niet louter passie voor de techniek of machines, maar voor de toepassingen die hiermee gemaakt kunnen worden. Om de doelgroep van communicatieprofessionals hiermee te bereiken werd er verder gedacht dan print. Communicatieprofessionals kan je het beste bereiken waar ze zitten: online! Een nieuwe manier van denken in de journalistieke grafimedia branche. En dat is waardoor ik prettiger rondloop op Drupa dan vier jaar geleden.

Same same…
Drupa 2016 lijkt op het eerste gezicht exact hetzelfde als de editie van 2012. De machines, de stands, de demonstraties; de leveranciers presenteren zich het liefst nog met zoveel mogelijk nieuwe, grootse persen, printers en andere machines. De exposanten groeperen zich in bekende groepen als prepress, premedia, postpress. Evenzo gelijk en imponerend is de gigantische omvang van Drupa. De beurs neemt 19 hallen in beslag bij Dusseldorf Messe, maar de reikwijdte van de mondiale beurs strekt zich uit tot de gehele stad. Tienduizenden mensen vanuit de hele wereld bezoeken en exposeren op Drupa. Met diverse internationale stands, kleurrijke klederdrachten en gesprekken en zelfs een gebedsruimte, voltrekt zich in de Messe van Dusseldorf een geoliede multiculturele samenleving op microniveau.

… but different20160606_132849_1465286190448_resized
Met het ambitieuze thema ‘Touch the future’ zijn er zes onderwerpen centraal gesteld op Drupa voor de groeikansen van de toekomst: print, packaging production, multichannel, green printing, 3D printen en functional printing. Geen onbekende termen in de grafimedia wereld. Achter deze mooie marketingbewoordingen en het bekende machinegeweld van de grote drukwerkgiganten, bemerk ik deze editie dan toch andere doelen en doelgroepbenaderingen op. De gesprekken en presentaties op de stands ervaar ik als anders dan vier jaar terug. Marketingmanagers van grafische leveranciers lijken meer online hun weg te vinden voor promotie. Sommigen zien de bezoekende studenten zelfs als een interessante doelgroep voor de lange termijn. Er wordt gesproken in termen als trends, beleving en de eindgebruiker. Het Drupa Innovation Park (‘DIP’) neemt een meer centrale rol in, maar met innovaties wordt hier marketingmanagement, e-commerce of businessmodellen bedoeld. Technologische innovaties worden gezien in het licht van hoe het te gebruiken en verkopen is. En de presentaties van enkele leveranciers zijn meer toegespitst op welke mogelijkheden dit biedt voor de markt. Natuurlijk: de technologische innovaties blijven voor veel exposanten en bezoekers erg interessant. De nieuwe digitale pers van HP Indigo wordt bejubeld, maar er is ook aandacht voor de bedrijven die ermee werken en de toepassingen die zij ermee maken.

Angst voorbij
De buzz op Drupa 2016 lijkt ook positiever. We zijn voorbij de crisis en voorbij de digitale angsten. Wie failliet kon gaan, is failliet. Wat digitaal kan, is digitaal. In dat kader is het goed om ook de drie grote trends uit het Drupa Global Insights Report van eind 2015 nog eens te benoemen voor de toekomst van print. Aan de ene kant is er de 20160606_140006_1465291860782_resizedkomende 30 jaar een groei in de wereldpopulatie, geletterdheid en levenstandaarden binnen ontwikkelde landen. Dat zal de vraag naar printproducten goed doen. Aan de andere kant blijft de impact van de digitale communicatie, met continue ontwikkelingen, zeker op het gebied van internettoegang en mobiele technologie. Belangwekkende invloeden voor de grafimedia industrie, die anno 2016 niet meer gezien worden als enge gevaren die men het liefst negeert. En daarmee geloof ik dat ‘Touch the future’ een perfect gekozen thema is voor dit jaar: bedrijven zien de innovaties en ontwikkelingen van vandaag als kansen voor de toekomst.

Foto’s: een conventionele, maar niettemin indrukwekkende impressie van Drupa 2016

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK