Eduard de Kam: Vraagtekens bij de Ghent Workgroup specificatie voor fotografie

De Ghent Workgroup heeft aanbevelingen opgesteld voor digitale fotografie. Er zijn twee versies van dit document, één voor nieuwsfotografie, en één voor algemene fotografie. je moet zo goed zoeken om de verschillen tussen beide documenten te vinden dat het een raadsel is dat er niet gewoon één document is gemaakt, het enige verschil is dat er ook even aandacht aan opnemen in JPEG wordt besteed in het nieuwsfotografie document.
NIDF kleurinstellingen
Ik weet dat het gebruik van een witpunt van 5000K in de grafische industrie wordt nagestreefd, gelukkig staat er in dat je ook 6500K mag gebruiken, als je onder niet-genormeerd licht werkt, dan mag het vast ook wel onder genormeerd licht.
Dan worden er onhandige instellingen voor de kleurvoorkeuren van Photoshop gegeven, die er op wijzen dat de makers van het document niet goed nagedacht hebben over de betekenis van een deel van de instellingen die ze gekozen hebben, het kost tijd als je de instellingen uit het document volgt, er gaat niet echt wat mis, hoewel je wel fouten kunt maken. Het is veel handiger om de NIDF-norm voor de Photoshop kleurvoorkeuren te volgen. Kies je namelijk voor ‘behoud van ingesloten profielen”, zoals zowel het Ghent document als de NIDF-norm voorstellen, dan is het ontzettend onhandig en volkomen overbodig om de keuze voor het krijgen van een dialoog bij afwijkende profielen aan te laten staan.
IPTC Instellingen NIDF
Mooi is weer wel dat de fotograaf niet geacht wordt de omzetting naar CMYK te doen.
Bij het verwerken van in RAW opgenomen foto’s wordt er van uit gegaan dat je rekening moet houden met de kleurinstelling van de camera, wat natuurlijk volkomen onzin is, je bent volkomen vrij om de kleurruimte te kiezen ongeacht wat je in de camera hebt gekozen.
Er wordt aangeraden beschrijvende informatie in de bestandsnaam onder te brengen, dat kost veel tijd en is nergens voor nodig. Er moeten namelijk volgens deze Ghent werkgroep aanbevelingen ook verschillende velden van de IPTC / bestandsinfo ingevuld worden, daar hoort die informatie in thuis, niet in de bestandsnaam.
Tenslotte wordt uitgelegd dat vormgevers erg prijs stellen op 300 dpi, zodat de foto direct op de juiste maat in het document opduikt. Dan is er de afmetingen dialoog waarin je dat bij een JPEG moet doen, en het resample vinkje staat terecht uit. De beschrijving in het Engels daarnaast is dan echter erg merkwaardig, er staat namelijk dat je dat vinkje uit moet zetten bij het herberekenen van de beeldpixels, terwijl het vinkje nu juist uit moet staan om te voorkomen dat ze worden herberekend.
Misschien moet de Ghent werkgroep er nog maar eens goed naar kijken.”
 
Eduard de Kam
• Reageren op dit artikel naar Eduard de Kam? Mail naar: techniek@nidf.nl
• De NIDF website: http://www.nidf.nl
• Download de NIDF-norm: http://www.nidf.nl/nidf-norm/
• Voor trainingen en aanmelden: www.nidfwebwinkel.nl

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK